فتنه اخر

فتنه اخر

فتنه اخر

فتنه اخر

شیعه در اسناد ویکی لیکس

شیعیان در بحرین کسانی هستند که به استقلال بحرین رأی دادند و انضمام آن به ایران را نپذیرفتند. شیعیان عربستان سعودی کسانی اند که مبادرت به بیعت با ملک عبد العزیز بنیانگذار دولت سعودی کردند.

به گزارش شیعه آنلاین، در اسنادی که سایت ویکی لیکس منتشر کرده ، برخی مسئولان عرب سخنانی را پیرامون شیعه اظهار داشته اند که بیشتر آن منفی و علیه شیعیان بوده است. از جمله این اظهارات می توان به سخنان رئیس جمهور مصر "حسنی مبارک" در مورد طرفداری شیعیان کشورهای عربی از جمهوری اسلامی ایران یا آنچه که پادشاه اردن "ملک عبدالله دوم" در مورد هلال شیعی گفته بود، اشاره کرد.

این سخنان ما را به یاد کتاب "شیعیان عرب: مسلمانان فراموش شده" نوشته دو پژوهشگر به نام "گرهام فولو" و "راند فرانکی" می اندازد که در سال 1999 میلادی منتشر شد، و در آن وضعیت شیعیان در منطقه به نحو بسیار حقیقی توصیف شده و از این رو، عنوان کتاب کاملاً مطابق محتوای آن است.

می توان گفت در طول ده سال گذشته، بحث های بسیاری منتشر شده که به بحث "شیعه در خلیج فارس" پرداخته است. همزمان گزارش های بین المللی فراوانی نیز از سوی سازمان های حقوق بشری در خصوص مسأله شیعه صادر شده و در آن شیعیان به عنوان مجموعه ساکنانی که مورد تبعیض برنامه ریزی شده و فشار در وطن های خود واقع می شوند، توصیف شده اند.

به هنگام مطالعه این اسناد، یک احساس کلی مبنی بر تلاش برای ضعیف نگه داشتن شیعه برمی آید و آنان به نحو بسیار بدی به عنوان تروریست و خارج از قانون تصویر می شوند. در اکثر دیدارهایی که در این اسناد نقل کرده است، سخنانی پیرامون این مسأله بیان شده ، از جمله در دیدار ولیعهد ابوظبی و جانشین فرمانده کلّ نیروهای مسلح شیخ "محمد بن زاید آل نهیان" با جاشین وزیر انرژی آمریکا "دانییل بونمان" در تاریخ 9/12/2009 در ابوظبی؛ که در این دیدار شیخ "محمد" با جانشین سفیر درباره خطر جمهوری اسلامی ایرن صحبت می کرد، گفت: خطر بزرگ نشانه های نفوذ ایران در هر جای جهان اسلام، به ویژه در جنوب لبنان و غزّه احساس می شود، همچنین نفوذ رو به افزایش ایران در کویت و بحرین و مناطق شیعه نشین شرق عربستان دیده می شود. در نقاط مختلف جنوب عراق و صعده یمن نیز چنین است. (سند شماره 09ABUDHABI1151)

اما وزیر خارجه قطر شیخ "حمد بن جاسم آل ثانی" طی دیداری با سناتور آمریکا "جان کری" در دوحه پایتخت قطر در تاریخ 13/2/2010 ، گفت: نخست وزیر عراق "نوری مالکی" می خواهد عراق دولتی شیعه باشد، علیرغم آنکه اکثریت عراق را اهل سنت تشکبل می دهند! البته اگر کردها را در نظر گرفته نشوند. (سند شماره 10DOHA71)

از سوی دیگر در دیداری که سفیر پاکستان در عربستان "عمر خان شیرازی" با سفیرآمریکا در سعودی "جیمز اسمیت" در ریاض در تاریخ 20/10/2009 با هم داشته اند، چنین اظهار می دارد: روابط سعودی – پاکستان از زمان انتخاب رئیس جمهور "آصف زرداری" نگران کننده شده است، زیرا سعودی اعتقاد دارد که "زرداری" طرفدار ایران و شیعه است. (سند شماره 09RIYADH1415)

این سخن را وزیر خارجه امارات شیخ "عبدالله بن زاید" قطعی می سازد که در دیدار با معاون وزیر خارجه آمریکا در امور خاورمیانه "جفری فیلتمان" در واشنگتن در تاریخ 7/4/2009 چنین گفته است: سعودی ها مطلقا حزب مردم پاکستان را دوست ندارند، بلکه از "نواز شریف" حمایت می کنند. علاوه بر این سعودی اعتقاد دارد که "زرداری" شیعه است، و این باعث نگرانی سعودی از برخاستن مثلث شیعی در منطقه بین ایران و حکومت مالکی در عراق و پاکستان شده است. (سند شماره 09STATE34688)  

در دیدار ژنرال "عمر سلیمان" رئیس کل سازمان اطلاعات و امنیت مصر با تعدادی از نمایندگان آمریکا که در کنفرانس جهانی اقتصاد در تاریخ 20-18 ماه می 2009 در شرم الشیخ مصر شرکت کرده بودند، نیز او گفت: ما بر افزایش تأثیر ایران بر عراق، حماس، حزب الله و جوامع شیعی در خلیج فارس نظارت و تمرکز داریم. (سند شماره رقم 08CAIRO1067)

چند دهه گذشته عدم کارآمدی این گفتگوها را به اثبات رسانده است، اما توجیهی برای حکومت های عربی شده تا نهایت تلاش خود را در زشت جلوه دادن چهره ایران در میان مردم منطقه را به کار گیرند و این بازی سهل و ساده ای است، زیرا مسئولیت قانونی و اخلاقی مترتب بر ابعاد شیعه را از مناطق تصمیم گیری برمی دارد. امّا پرداختن به تهمت های حاضر و آماده هیچ سودی در بر نخواهد داشت، حوادث جاری در زمین خود بیانگر حقیقت است. وقتی در اوج فعالیت های مبارزان شیعه سعودی، جنگ خلیج فارس پیش آمد و در آن زمان همین مبارزان، به حکومت سعودی نامه هایی نوشتند و آمادگی خود را برای مشارکت در ارتش سعودی برای دفاع از مرزها اعلام داشتند. همین اتفاق در کویت افتاد؛ و در آن زمان شیعیان همچون دیوار مستحکمی در برابر تجاوز ارتش عراق برای دفاع از میهن خود ایستادند.

سخنان رهبران عرب با مقامات بیگانه هیچ کدام از معادلات بین اللمل را تغییر نداده ، بلکه اصرار و پافشاری شیعیان بر وطن دوستی شان بیشتر شده است، زیرا از آن آب و خاک متولد شده اند و اجسادشان بر خاک آن رشد یافته است.

ای مسؤولان و رهبران عرب، اگر شما مشکلی دارید، بر سر میز مذاکره آن را بیان و مطرح کنید. این درخواست شیعیان است که هر از گاهی تکرار می شود. برای مثال حجة الإسلام و المسلمین شیخ "علی سلمان" دبیر کلّ جمعیت وفاق ملی اسلامی بحرین، حزبی که اکنون اکثریت شیعیان بحرینی طرفدار آن هستند و در مجموع 18 کرسی از 40 کرسی در پارلمان را به خود اختصاص داده است، در دسامبر 2007 پس از حمله نیروهای امنیتی دولت بحرین که اقدام به دستگیری تعدادی از رهبران برجسته شیعه کردند، تا شیعیان را ساکت کنند، در خطبه های نماز جمعه تلاش نمی کند که از فرصت تحریک افکار شیعه بر ضدّ حکومت سوء استفاده کند، بلکه با لحنی آرام چنین می گوید: تصور کنید، ان شاء الله اشتباه نمی کنم، در اینکه حوادث امنیتی پیش آمده هیچ کسی از افراد حکومت و نه مخالفان خوشحال نشده است.

شیخ "علی سلمان" در ادامه افزود: آنچه ما امروز برای چاره جویی محتاج آن هستیم، توقف هر چه سریع تر بحران امینتی و تلاش برای رسیدن به درخواست های سیاسی بدون آشفته کردن اوضاع امنیتی است و اینکه حکومت اجازه دهد که درخواست های سیاسی اظهار شود و آزادی بیان وجود داشته باشد بدون نیاز به هیچ نوع درگیری و برخورد. هرگز کشور از انداختن توپ به این طرف و آن طرف و استمرار حوادث امنیتی مشابه سود نمی برد.

دبیر کلّ جمعیت وفاق ملی اسلامی بحرین همچنین گفت: وطن با تمام موجودیتیش نیازمند امنیت و ثبات است، ما امروز در روستاها و شهرهایمان نیاز به امنینت داریم، همانطور که دولت نیاز به امنیت اقتصادی و دیگر امور دارد، همه نیازمند امنیت هستند.

از طرف دیگر "توفیق السیف" چهره سرشناس شیعیان سعودی در مصاحبه با شبکه الجزیره در تاریخ 29/11/2010 در پاسخ به پرسشی درباره نگرانی حکومت سعودی از درخواست های شیعیان، گفت: من معتقدم که این عملیاتی تصنعی و تولید نگرانی است.. ما همیشه خواستار بحث و مناظره موضوعات دلخواه از طریق مذاکره هستیم، بگذارید با هم بحث کنیم، شاید ما با نظر شما قانع شدیم و یا ما توانستیم اشتباهی که شما از آن سخن می گویید، را برایتان آشکار و واضح تبیین نماییم، ولی متأسفانه تاکنون مسائل اصلی بر سر میز مذاکره بازگو نشده و همچنان مسئولان رده بالا، هر چند که این درخواست ها را محقّ می دانند، اما می گویند نیازمند زمان است، و ما معتقدیم این یعنی دست روی دست گذاشتن.

گفتنی است "توفیق السیف" یکی از رهبران جنبش شیعه مخالف حکومت سعودی بود که پس از آنکه در سال 1993 میلادی در برخی درخواست های شیعیان با دولت سعودی به تفاهم رسیدند و آنها وعده تحقق این درخواست ها را دادند، منحل گردید. حکومت سعودی وعده تحقق درخواست های شیعیان را داد، امّا هرگز به وعده خود عمل نکرد.

امّا روابط حسنه شیعیان با خاندان حاکمه در کویت نیاز به اثبات ندارد. ارتباط بین آنها به بهترین صورت ممکن است، بسیاری از مسائل فیما بین آنها یا از طریق گفتگو و یا از طریق پارلمان یا حکومت حلّ می شود. این به دلیل وجود کسانی است که به مشکلات آنها گوش می دهند و به آنها با بی اعتمادی نگاه نمی کنند.

در پایان سخن شیخ "حسن صفار" در تعلیق بر سخنان رئیس جمهور مصر در مورد طرفداری شیعیان از ایران، را ذکر می نماییم: شیعیان کسانی هستند که انقلاب 1920 را در عراق رهبری کردند، آیا با این وجود کسی می تواند در میهن دوستی آنها شک کند؟ شیعیان در بحرین کسانی هستند که به استقلال بحرین رأی دادند و انضمام آن به ایران را نپذیرفتند. شیعیان عربستان سعودی کسانی اند که مبادرت به بیعت با ملک عبد العزیز بنیانگذار دولت سعودی کردند. صفار در ادامه سخنانش می پرسد: و در لبنان شیعه در مقابل رژیم صهیونیستی ایستاد و جنوب لبنان را آزاد کرد، آیا این دلیل بر نقص وطن دوستی ایشان است؟

وی افزود: ای حکام و مسئولان عرب، درهایتان را برای شیعیان وطن خود بازگشایید تا در ساختن وطنشان شریک باشند، سیاست فشار و تبعیض به جز بحران در روابط و بی ثباتی استقرار سیاسی هیچ سودی دربرنخواهد داشت. مفیدترین راه چاره برای شیعیان عرب این است که احساس کنند که آنها جزئی از وطنشان هستند. حکومت ها هم باید به دنبال استقرار سیاسی و اجتماعی خود و ساختن دولتی قوی و توانا مواجهه با تهدیدات مختلف باشند، و این امر در فضای سیاه نمایی چهره شیعه در جهان و عدم اعطای حقوق مدنی و سیاسی بر اساس اصل مساوات میسّر نمی شود.

نظرات 0 + ارسال نظر
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد